Project Herselboerderij

Alegria is deelnemende partner van het project herstelboerderij

Revalideren op het platteland

Tal van oncorevalidatie-programma’s blijken goed te zijn voor het fysieke functioneren, het verminderen van de kanker gerelateerde vermoeidheid en worden positief beoordeeld omwille van het contact met lotgenoten.

Jammer genoeg zijn deze programma’s niet altijd kosteloos en vinden deze dikwijls plaats binnen de ziekenhuiscontext, waardoor ze niet voor elke patiënt een mogelijkheid vormen.

Met het project van de herstelboerderij wordt hierop ingespeeld. In een rustige en groene omgeving leren onco-revalidanten die doorverwezen worden door het ziekenhuis van Geel en Turnhout op een ongedwongen en natuurlijke manier opnieuw bepaalde vaardigheden en activiteiten onder de knie krijgen. 

Onze focus ligt op empowerend werken met onco-revalidanten tussen de dieren, werken met plantjes, tijd doorbrengen in de natuur en tussendoor pauzes nemen met een kopje koffie, dat klinkt toch plezant!

Praktisch?

Gedurende 3 maanden brengen onco-revalidanten een halve dag per week door op de boerderij (oa De Schaapskooi in Kasterlee). Patiënten steken even de handen uit de mouwen en gaan aan de slag met kleine klusjes op de boerderij. Dit kan gaan over het voederen van de dieren, de stallen uitmesten, gaan wandelen met de schapen en nog zoveel meer.

Tijdens deze dagen zal er af en toe een ergotherapeut aanwezig zijn om de revelidanten te helpen wanneer zij fysiek last heb met het uitvoeren van een bepaalde handeling. Daarnaast zijn er vrijwilligers van Alegria op de boerderij. Wij zorgen dus voor voldoende ondersteuning en begeleiding!

Natuurlijk zal je hier niet alleen staan, maar zullen er ook andere (ex-)patiënten meegaan naar de herstelboerderij. Op deze manier kom je in contact met lotgenoten, kan je ervaringen uitdelen, elkaar helpen en samen klusjes uitvoeren. Daarnaast is de deelname aan dit project volledig gratis.

Vrije inschrijving is niet mogelijk. Onco-revalidanten worden doorverwezen vanuit het ZH van Geel en Turnhout