Ons buddyproject

Een ondersteunende tochtgenoot op elk moment van het ziekteproces.
Wat is een buddy?

Een buddy is iemand die naast je staat en meeloopt op het pad richting jouw doel.

Kanker heeft een serieuze impact op je dagelijks leven. Patiënten hebben vaak een heleboel vragen waar ze hun directe omgeving niet altijd mee willen belasten. Daarom kan je bij Alegria beroep doen op een buddy. Een buddy of een ‘compagnon de route’ is een vertrouwenspersoon die in eerste instantie een luisterend oor biedt. Het is iemand waar je je verhaal mee aan kan delen en die je hierin probeert te ondersteunen.

De buddy helpt je mee in je zoektocht en werkt stap voor stap samen met jou naar je doelstelling.

Zij kunnen bijvoorbeeld mee ondersteuning bieden in de opstap naar werk, je leiden naar de hulpverlener waar jij nood aan hebt, of samen met jou activiteiten doen zodat voor jou de drempel lager wordt. Het empoweren en de gasten terug in hun kracht zetten staan hierbij centraal.

handen accent

Hoe wordt dit georganiseerd binnen Alegria?

Sinds kort is ons buddyproject binnen Alegria opgestart. Het project staat momenteel nog in de kinderschoenen, maar we willen het graag uitbreiden omdat we merken hoe waardevol dit kan zijn voor de gast.

We zetten op onze buddywerking geen vaste termijn. Sommige gasten zullen langere ondersteuning willen/nodig hebben terwijl anderen op kortere termijn al terug de touwtjes in eigen handen willen/kunnen nemen. Ook de frequentie (bv. hoeveel keer/maand) ligt volledig in de handen van de gast. Ook hier wordt alles afgestemd op maat van de persoon.

"Mijn buddy was ondersteunend op elk moment van het ziekteproces."

Luc
Lotgenoot
outer-image